Ook Jij Kunt Een Perfecte Waarzegger worden

Ook Jij Kunt Een Perfecte Waarzegger worden

Brigitte Lebbink-Burmanjer

Ook jij kunt een perfecte waarzegger worden!

 

Verrassing! Je komt op school en de docent is ziek of de toets die je niet zo goed had geleerd gaat onverwachts niet door…. Zo maakt iedereen wel eens mee dat dingen soms heel anders lopen dan je had gedacht.

Voorspellen

Toch zijn er ook dingen op school die je redelijk goed kunt voorspellen. Bijvoorbeeld of je een goed rapport zal krijgen of dat je dit jaar overgaat of niet. Dit is namelijk geen kwestie van puur geluk, maar je hebt daar zelf best veel invloed op. Je richt je op je doel en je doet je best om dat te halen of je laat het er maar een beetje bij zitten.

Geluksstofje

Heb je weinig ambitie? Hoef je niet zo nodig iets te bereiken in je leven? Gebrek aan ambitie komt vaak doordat er in je hersenen niet genoeg dopamine wordt afgescheiden. Dopamine wordt ook wel ‘gelukshormoon’ genoemd.

Beloningssysteem

Dat dopamine ook wel ‘gelukshormoon’ wordt genoemd is niet verwonderlijk, want dopamine speelt een hele grote rol in je hersenen voor wat betreft het beloningssysteem. Op het moment dat er in de hersenen een bepaalde hoeveelheid dopamine wordt aangemaakt, krijg jij een heerlijk gevoel van blijdschap.

Dopamineboost

Je krijgt zo’n gevoel van beloning vaak na een lichamelijke inspanning of na het eten van chocola of iets anders wat je lekker vindt. Op jouw leeftijd kan de hoeveelheid dopamine die wordt afgegeven nog wel eens wisselen.  Het lijkt je dan allemaal niet echt veel te interesseren!

Breingeheim

Als je een huisdier hebt, dan herken je dit waarschijnlijk wel. Dieren willen eten als ze honger hebben en dan wel METEEN! Maar jij kunt leren om je behoeften uit te stellen. Hierdoor kun je meer bereiken.

Glazen bol

Of je een goed cijfer haalt voor een toets is dus geen kwestie van in een glazen bol kunnen kijken, maar het resultaat van doelen stellen en van de dingen die je gedaan hebt om dat doel te bereiken. Doelen stellen is één ding, maar ze bereiken is nog iets anders.

Top tips

Eigenlijk is het doorzetten naar jouw doel(en) een vaardigheid. Een vaardigheid die je niet alleen van pas kan komen op school, maar bij alles wat je doet.

Om je hierbij te helpen, krijg je van mij deze week mijn 7 top tips.

1. Begin met de vakken en de taken die je het minst leuk vindt. Als je die hebt gedaan, dan eindig je met iets wat je leuk(er) vindt. Je brein ervaart dat als een ‘beloning’ en je krijgt er dus een goed gevoel van.

2.# Mijn doel!
Als jij jezelf een doel stelt, zit dit in jouw hoofd en ben jij de enige die ervan af weet.
Niemand weet er dus iets van. Als jij je doel niet afmaakt, dan weet ook niemand er iets van. Het wordt een heel ander verhaal als jij iedereen van je doel gaat vertellen. Zet het dus bijvoorbeeld op Facebook, dan kun je je vrienden laten weten hoe het met je gaat.

Als je dat liever niet wil, dan kun je ook je doel visualiseren door het te tekenen. Zorg er in ieder geval voor dat je je doelen met iemand deelt.

3. SVG
Als je net bent begonnen met een schooljaar, heb je vaak nog veel goed voornemens.
Maar na een paar maanden en soms al na een paar weken, dan zwakken die positieve gevoelens af. Als je dan ook nog een proefwerkweek voor de boeg hebt, dan heb je er soms helemaal geen zin meer in. Je lijdt dan aan een superbesmettelijke ziekte, namelijk die van het Studie Vermijdend Gedrag. Je stelt dan alles zolang uit dat je helemaal in de stress raakt.

4. Stel je je eens voor…
Zo wordt het gemakkelijker om je doel te bereiken. Stel je eens voor dat je je doel al hebt bereikt. Wat je zou dan denken, voelen, ervaren voor jou? Hoe trots zou je op jezelf zijn?

5. Hapklare brokken
Ik hou zelf wel van een beetje actie, maar als de taak hééééééél groot is, dan zie ik er soms stiekem ook wel eens tegenop. Ik kan me goed voorstellen dat dit bij jou ook zo werkt. Mijn oplossing? Ik zorg ervoor dat ik zo’n grote taak opdeel in kleinere ‘hapklare brokken’, dan verslik ik me niet.

6. MASTER TO DO
Het helpt mij om alles in een MASTER TO DO lijst op te schrijven met daarbij alles wat ik moet doen, zelfs de simpelste mini-acties. Dan heb ik overzicht gekregen en dan weet ik precies wat ik moet doen. Ik kan dan aan de slag!

7. Taaa daaa!
Nog een groot voordeel van zo’n lijst is dat ik alle taken kan afvinken. Ik print mijn TO DO-lijst en leg hem op mijn  bureau. Ik kan je zeggen dat niets je meer het “taaa daaa”- gevoel, ik-ben-goed-bezig-gevoel geeft dan het doorstrepen of afvinken van de taken die je hebt gedaan.

Jouw beurt

Heb jij tips die jou helpen om je doelen af te maken? Deel ze met ons in de reacties!

Loved this? Spread the word


Gerelateerde Artikelen

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
huiswerktips ebook

10 Gratis Huiswerksurvivaltips voor Beelddenkkids

Ontvangt regelmatig gratis tips voor minder huiswerkstress én het ebook met 10 huiswerksurvivaltips voor beelddenkkids VO.

>

10 Huiswerksurvivaltips voor Beelddenk Kids in het Voorgezet Onderwijs

10 huiswerksurvivaltips voor beelddenk kids