Waarom is plannen een belangrijke vaardigheid?

Waarom is plannen een belangrijke vaardigheid?

Brigitte Lebbink-Burmanjer

Waarom is plannen een belangrijke vaardigheid? Kunnen plannen is een vaardigheid die een grote rol speelt bij het succesvol uitvoeren van (schoolse) taken en behoort tot de zogeheten executieve functies. Waarom is plannen eigenlijk zo belangrijk? Om dit duidelijk te maken, lees je vandaag het verhaal van Floor, 14 jaar en 2e klas VO.

Het verhaal van Floor

Floor moet vandaag op tijd naar haar hockeytraining. Daar is ze al heel vaak zelf geweest, dus dat zou geen probleem moeten zijn, maar vandaag is alles net iets anders dan anders. Haar moeder is invalkracht op een school en is onverwachts niet thuis. Zij herinnert haar dochter altijd even aan de training, zodat Floor op tijd van huis vertrekt, maar vandaag kan dat dus niet. Bovendien moet Floor vandaag ook eerst nog even voor controle naar de tandarts. Ze moet dus plannen hoe ze op tijd op de hockeytraining kan zijn en zich ook aan de planning houden, want anders komt ze er niet op tijd.

Plannen is dus een belangrijke vaardigheid die kinderen moeten beheersen om hun taken goed uit te kunnen voeren. Het gaat hierbij om het uitvoeren van dagelijkse taken, zoals op tijd zijn, maar bijvoorbeeld ook om het doen van huiswerktaken. In de wetenschap behoren vaardigheden zoals plannen tot de zogeheten executieve functies.

Executieve functie plannen
Executieve functie plannen

Van jongere kinderen verwacht je waarschijnlijk nog niet dat ze dat goed kunnen plannen, maar bij kinderen op de middelbare school wordt de lat vaak wel wat hoger gelegd. Toch zal het menig ouder en leerkracht van pubers bekend voorkomen dat dit lang niet altijd goed gaat.

Pubers, huiswerk en plannen: een uitdagende combi!

Kunnen plannen is een belangrijke vaardigheid, maar de combi pubers, huiswerk en plannen vormt echt een hele uitdaging, want als er één ding is waar pubers een enorme hekel aan hebben, dan is het aan het maken van huiswerk en al helemáál aan het plannen van het huiswerk. Maar op de middelbare wordt goed kunnen plannen van je puber verwacht en gaat het ook een steeds grotere rol spelen bij schoolsucces, zeker bij langetermijnopdrachten. Ook Floor neemt zich altijd voor om ruim voor de deadline te beginnen met haar opdrachten, maar dan krijgt ze een appje van een vriendin of ze ziet een grappig filmpje op TikTok, waardoor ze haar planning volledig vergeet. Zo miste ze al heel wat deadlines. Op haar rapport van vorig jaar stonden halverwege het jaar dan ook een flink aantal onvoldoendes.

Het H-woord

Als ouder is het heel frustrerend om te zien hoe je puberkind dagelijks worstelt met het huiswerk. Het ligt al op het puntje van je tong om te vragen of je kunt helpen. Helaas worden jouw goed bedoelde adviezen en hulp vaak niet gewaardeerd. Het scheelt al als je je bedenkt dat weerstand tegen huiswerk maken (en tegen jouw hulp) gewoon horen bij het puber-zijn. Pubers zijn vaak geneigd om alleen ‘in het moment’ te leven. Het H-woord alleen al noemen, kan dan leiden tot strijd en ruzie. Dat is het laatste wat je wilt, want daar is niemand bij gebaat. Wat je als ouder wel kunt doen? Hieronder 5 tips.

  • Ga uit van het positieve. Elke puber wil het graag ‘goed’ doen.
  • Maak het leren leuker: pubers zijn vaak allergisch voor het oefenen met pen en papier. Laat hen visueel leren. Maak de conceptmap van de LEREN LEREN Methode om overzicht te krijgen en leerstof snel en gemakkelijk op te slaan in het langetermijngeheugen.
  • Leer met behulp van beweging. Gebruik de trap om woordjes te leren of doe de Kruisloopoefening. Dit is niet alleen leuker, maar ook veel effectiever, omdat beide hersenhelften worden ingezet.
  • Help bij het plannen en organiseren van het huiswerk. Maak samen checklisten, schema’s of gebruik een speciale planningsagenda, zoals de Plenda.
  • Maak afspraken over het huiswerk. Om de kans op succes te vergroten, kun je het beste met één taak/vaardigheid beginnen. Pak het volgende pas aan als het eerste goed lukt. Meestal duurt het 6 tot 8 weken voordat een vaardigheid is ingeslepen.

checklist plannen
Checklist plannen

Leren kun je LEREN

Ik kan me als moeder en ervaringsdeskundige ook goed voorstellen dat je denkt: ‘Fijn al die tips, maar ik heb al van alles geprobeerd en ik ben er helemaal klaar mee!’ Op de middelbare lopen sommige pubers, ondanks alle eerder gegeven hulp, soms vast. De eisen die aan hen worden gesteld worden nu eenmaal steeds zwaarder en ze krijgen vaak andere verplichtingen erbij, zoals werk.
Kortom: steeds meer afleidende activiteiten! Hoe maak je dan nog tijd vrij voor je huiswerk?! Voor sommige pubers zijn de verleidingen die dagelijks op de loer liggen zo groot dat je zoekt naar een andere oplossing. Die is er gelukkig, ook alles je zelf al van alles hebt geprobeerd. Leren kun je gelukkig LEREN!

LEREN LEREN Methode

In de LEREN LEREN Methode staat niet de lesstof centraal, maar de aanpak van de lesstof, dus hoe te beginnen en op welke manier te leren. Onderzoek bewijst dat deze aanpak snel en op een aantrekkelijke manier zorgt voor grip op leersucces.

Pijlers leersucces
De LEREN LEREN Methode is een live training en vraagt een minimale tijdsinvestering van slechts één dag of twee dagdelen. De methode is geschikt voor alle leerlingen in het PO, VO en MBO/HBO. Opgeven kan snel en gemakkelijk via mijn website.

Loved this? Spread the word


Gerelateerde Artikelen

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
huiswerktips ebook

10 Gratis Huiswerksurvivaltips voor Beelddenkkids

Ontvangt regelmatig gratis tips voor minder huiswerkstress én het ebook met 10 huiswerksurvivaltips voor beelddenkkids VO.

>

10 Huiswerksurvivaltips voor Beelddenk Kids in het Voorgezet Onderwijs

10 huiswerksurvivaltips voor beelddenk kids