Je geheugen en het zeepaardje

Je geheugen en het zeepaardje

Brigitte Lebbink-Burmanjer

Wat jouw geheugen te maken heeft met een zeepaardje

Wist je dat 84% van de leerlingen zich de volgende dag gelezen informatie niet meer goed herinnert? Wist je dat concentratie en geheugentrucs je kunnen helpen om veel beter te onthouden?

Veel leerlingen denken dat een goed geheugen iets is wat je hebt of niet. Natuurlijk is het mooi meegenomen als je je dingen gemakkelijk kunt herinneren, maar gelukkig is een geheugen te trainen. Zie je geheugen maar als een spier. Hoe meer je je spieren traint, hoe sterker ze worden. Zo is het eigenlijk ook met je geheugen. De Engelsen hebben daar een mooie uitdrukking voor: “Use it, or lose it”. Dit betekent dat je vaardigheden die je niet oefent, vanzelf gaat verliezen. Je zou dus kunnen zeggen dat Google ons een soort van “dom” maakt. We kunnen alles wat we ons niet direct herinneren in een paar seconden opzoeken. Helaas wordt ons brein er niet slimmer van.

Je geheugen en het zeepaardje

Het deel dat te maken heeft met je kortetermijngeheugen, dit is zeg maar je ‘werkgeheugen’ zie er uit als een zeepaardje. Je hebt twee van die zeepaardjes en die zitten recht achter je oren. Het mooie van dit gedeelte van je brein is dat je dit gebied groot en sterk kunt maken door je geheugen te trainen. Hoe kun je dat dan doen?

Beter onthouden door aandacht

De hoeveelheid aandacht die je aan iets geeft bepaalt voor een groot gedeelte hoe goed je de informatie gaat onthouden. Heb je je aandacht niet echt erbij als je aan het leren bent, dan wordt de informatie die je leest niet goed opgeslagen. Zorg dus dat je mega-afleiders, zoals je telefoon niet meeneemt naar je kamer. Zet ook je computer uit als je die niet nodig hebt.

Jezelf overhoren

Wil je jezelf nog eens testen of je de leerstof goed hebt geleerd? Stel jezelf dan vragen over de lesstof die je docent ook zou kunnen vragen. Dit zijn nooit vragen waar je simpelweg ‘ja’ of ‘nee’ op kunt antwoorden, maar die vragen beginnen vaak met een ‘W’, zoals ‘wie’, ‘wat’, ‘waar’, ‘waarom’, ‘wanneer’ en  ‘waardoor’.

Vertel iemand anders je verhaal

Alles wat je in je eigen woorden aan iemand anders vertelt, kun je je naderhand heel goed herinneren. Je merkt dan tegelijkertijd ook of je de leerstof wel goed snapt. Dat is eigenlijk logisch. Als je merkt dat je niet uit je woorden kunt komen en dat het een onsamenhangend verhaal wordt, dan zitten er nog ‘gaten’ in je verhaal. Als je een logische en duidelijk verhaal kunt vertellen, onthoud je de leerstof niet alleen beter, je weet tegelijkertijd ook dat je de leerstof  echt goed begrijpt. Begrijpen en onthouden zijn  namelijk echt twee verschillende dingen.

Geheugentrucs

Moet je heel veel onthouden, bijvoorbeeld voor een toets, dan kunnen geheugentrucs ook goed helpen. Geheugentrucs zijn eigenlijk als heel oud. Een populaire geheugentruc is de truc die de Griekse dichter Simonides al 500 jaar voor Christus toepaste. Hij raadde al zijn leerlingen aan om woorden op te slaan in verschillende kamers. Deze manier van onthouden werd heel populair bij de Grieken en ook nu nog gebruiken we deze geheugentechniek vaak. We noemen deze geheugentechniek de Loci-techniek: Loci betekent ‘plaatsen’. Je kunt deze techniek goed gebruiken voor vakken waar je veel tekst voor moet leren, zoals bijvoorbeeld geschiedenis.

Hoe werkt het?

In het kort: neem je kamer in gedachten en leg daar in gedachten alle info neer die je moet onthouden. Je hoeft die info dan alleen maar weer ‘op te halen’ als je die nodig hebt.

Tip van de week

Paniek!!!! Je hebt alle tips toegepast en tijdens je toets kun je tóch net niet op het antwoord komen. Paniek is dan niet nodig. Als je de leerstof goed hebt opgeslagen, dan zit die echt in je hoofd. Ga niet krampachtig proberen om toch het antwoord te vinden, maar laat het gewoon even los en ga naar de volgende vraag. Soms lijkt het erop dat je brein gewoon iets meer tijd nodig heeft om de leerstof weer terug te zoeken. Als je het even los laat, dan schiet het je meestal als vanzelf wel weer te binnen.

Veel plezier deze week en onthoud: al volg je maar één tip op, dan zul je merken dat dit altijd  al resultaat geeft!

Deel dit artikel met je netwerk
Vond je dit een nuttige tip? Deel hem dan met je netwerk.
Je kunt dit doen door middel van de knoppen hieronder voor Facebook, Twitter, LinkedIn en Google+ en.

Op deze manier kunnen anderen ook hun voordeel doen met deze informatie.
Alvast bedankt.


Brigitte J. Lebbink-Burmanjer

 

 

 

Loved this? Spread the word


Gerelateerde Artikelen

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
huiswerktips ebook

10 Gratis Huiswerksurvivaltips voor Beelddenkkids

Ontvangt regelmatig gratis tips voor minder huiswerkstress én het ebook met 10 huiswerksurvivaltips voor beelddenkkids VO.

>

10 Huiswerksurvivaltips voor Beelddenk Kids in het Voorgezet Onderwijs

10 huiswerksurvivaltips voor beelddenk kids