LEREN MOET JE LEREN!

LEREN MOET JE LEREN!

Brigitte Lebbink-Burmanjer

LEREN LEREN: Er is al veel gezegd en geschreven hoe je het beste zou kunnen studeren. Als je op Google intypt ‘Hoe studeer je het beste of het meest effectief’, dan krijg je honderden hits en tips. Je zou door de bomen het bos niet meer zien of door de bos de bomen niet meer, als je een visuele denk-en leerstijl hebt! In dit artikel krijg je handvatten om te leren op een manier die gegarandeerd tot meer schoolsucces leidt.

Om écht goed te LEREN LEREN, is het goed om te weten welke tips werken en welke juist niet. Gooi je gele markeerstift maar weg!

LEREN LEREN: 0 uur onderwijs 

Tussen ons 5e en 22e levensjaar krijgen we zo’n 30.000 uur onderwijs. We vergaren kennis over van alles, maar hoeveel uur is er tijdens die 30.000 uur besteed aan hoe je moet studeren? Veel mensen zullen zeggen: NUL! En dat is best een beetje vreemd…

We hebben volgens psycholoog Gino Camp wel een soort ingebouwd vermogen om te leren, maar het voelt volgens hem toch een beetje aan alsof we zonder zwemles in het diepe worden gegooid en zelf maar moeten uitvinden hoe we weer aan de kant komen.

De praktijk leert dan ook dat de meeste leerlingen op een verkeerde manier studeren. Het zou de taak van docenten en leerkrachten moeten zijn om hierin verandering te brengen en leerlingen te LEREN hoe ze dat moeten doen. In het basis- en voortgezet onderwijs wordt hieraan echter weinig aandacht besteed.

Alle kleuren van de regenboog
Je kent ze vast zelf ook wel, al die samenvattingen die vaak compleet willekeurig met alle kleuren van de regenboog zijn bewerkt en waarin je in één oogopslag zou moeten zien wat nou écht belangrijk is.  Áls leerlingen al een leerstrategie hebben, dan is het vaak het markeren van woorden in de tekst. Nou, zo effectief is dit dus niet…

Wetenschappelijk onderzoek
Uit verschillende wetenschappelijk onderzoeken blijkt namelijk dat het markeren van tekst en soortgelijke strategieën nu net niet zo goed werken bij het studeren. En toch blijven de meeste leerlingen deze strategieën steeds weer gebruiken. Vaak omdat niemand hun ooit andere strategieën heeft aangeleerd.  Helaas geven strategieën die in het verleden niet werkten ook geen resultaat in de toekomst...

Zwemmen of verzuipen
Als kind word je dus eigenlijk in het diepe gegooid en moet je zelf maar uitzoeken hoe je aan de kant komt. Bij sommige kinderen lukt dit, maar het merendeel dreigt te ‘verzuipen’ en raakt steeds meer gefrustreerd. Die frustratie is thuis in de meeste gevallen duidelijk merkbaar en voelbaar.

Als ouder bekruipt je regelmatig het gevoel dat de worsteling om de voortdurende huiswerkproblemen met je puber te overwinnen, aanvoelt als een niet te winnen dagelijkse strijd… Gelukkig hoef je die niet te voeren, als je de onderstaande tips volgt: simpel, maar uiterst doeltreffend. 

LEREN LEREN: Hoe moet je dan wél leren?

1. Om op een efficiënte manier te leren, moet je allereerst weten wát je precies moet leren!  Volgens psycholoog Gino Camp is dit zelfs één van de belangrijkste voorwaarden. Dat lijkt gemakkelijk, maar om te weten wat je moet leren, moet je eerst kunnen inschatten wat je al beheerst en wat nog niet.

Helaas kunnen we dat als volwassenen al niet zo goed en een puber kan dat dus al helemaal niet. Vrijwel iedere volwassene heeft de neiging om zijn/haar kennis enorm te overschatten. Je kunt dus zeker niet verwachten dat je puberzoon of-dochter dit zelf wel goed kan. Hij/zij heeft je hulp hierbij echt nog nodig. Zeker als een kind nog in de onderbouw van het VO zit. En ik spreek uit ervaring!

2. Veel leerlingen overhoren zichzelf direct, nadat ze iets hebben geleerd.
Als je jezelf overhoort of laat overhoren direct nadat je iets hebt geleerd, dan zit die kennis nog in je kortetermijngeheugen. Je weet de lesstof op dat moment dan misschien nog wél, maar een paar dagen later op de toets niet meer. De Ebbinghausvergeetcurve laat zien dat je al na één dag zo’n 70% van de leerstof niet meer weet.

Wat werkt wel?
1. Activeer voorkennis: voorkennis is de kapstok voor nieuwe kennis. Als er een logische samenhang is, dan onthoud je het geleerde veel beter.

2. Leer productief: maak zelf aantekeningen, mindmaps, tabellen, woordkaartjes enz.

3. Gebruik goede leer- en geheugenstrategieën: het gros van de leerlingen gebruikt leerstrategieën als samenvatten, de tekst een paar keer doorlezen en  woorden of zinnen markeren. Goede leer-en geheugenstrategieën werken echter op een andere manier. Zij koppelen nieuwe kennis aan iets wat je al weet. De bestaande kennis is als het ware 'de kapstok' om de nieuwe kennis, 'de jas' ,aan op te hangen. 

4. Spreid leermomenten: leer niet alles in één keer, maar in kleine, overzichtelijke stukken.

5. Jezelf toetsen: stel jezelf vragen en bedenk wat er in een hoofdstuk stond. Kennis ophalen uit het geheugen werkt beter dan de stof herlezen.

In dit filmpje kun je alle tips van Gino Camp terugkijken.

LEREN LEREN: de stop in de wasbak

Leren wordt een stuk gemakkelijker, als je weet hoe je dat moet doen. Leer-en geheugentechnieken als 'associëren' en 'chunken' zouden voor iedere leerling de basis moeten vormen bij het verwerken van de lesstof. Geheugentechnieken werken voor je brein als de stop in de wasbak.

Om dergelijke technieken goed en snel te kunnen gebruiken is het nodig dat je over een aantal basisvaardigheden beschikt. Gelukkig kun je deze heel snel aanleren. Zelfs al in één dag!

Wil je ook binnen één dag meer RUST IN HUIS?

Ontdek hier de Snelste en meest Effectieve LEREN LEREN Training om huiswerk te plannen, te leren, te weten en nooit meer te vergeten, zonder verdere extra tijdsinvestering. Zelfs als je al allerlei huiswerktrainingen hebt geprobeerd...

Meer weten over Visueel Werken en Leren?

leren leren

Vond je dit een nuttig artikel, deel het dan op social media! 

Loved this? Spread the word


Gerelateerde Artikelen

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
huiswerktips ebook

10 Gratis Huiswerksurvivaltips voor Beelddenkkids

Ontvangt regelmatig gratis tips voor minder huiswerkstress én het ebook met 10 huiswerksurvivaltips voor beelddenkkids VO.

>

10 Huiswerksurvivaltips voor Beelddenk Kids in het Voorgezet Onderwijs

10 huiswerksurvivaltips voor beelddenk kids