Hoeveel tijd besteed jij aan het zoeken naar je spullen?

Hoeveel tijd besteed jij aan het zoeken naar je spullen?

Brigitte Lebbink-Burmanjer

Stel je deze situatie eens voor…..

 

Een paar seconden voordat de bel gaat, plof jij op je stoel. Gelukkig is het je vandaag net weer gelukt op tijd te komen. Je docent begint direct met de les en jij zoekt snel naar je pen. Waar had je dat ding ook alweer gelaten? Wanneer je er dan eindelijk eentje hebt gevonden doet hij het helaas niet meer zo goed. Vergeten om thuis weg te gooien. “Stom”, denk je dan. Je docent heeft inmiddels al heel wat verteld en jij hebt nog geen letter op papier! Herkenbaar?

De docent loopt inmiddels een rondje door de klas en vraagt verschillende leerlingen om hun huiswerk even te laten zien. Het klamme zweet breekt je uit. Huiswerk, waar had je dat nou gelaten? Je graaft onderin je tas en je vindt van alles, maar niet het huiswerk dat je moet laten zien. Je had het toch in je tas gedaan?! Of heb je het gisteren op je bureau laten liggen, want je weet zeker dat je het hebt gemaakt!

Misschien denk je nu: “Ja, maar dat gebeurt mij nooit hoor. Ik heb alles echt altijd op orde”. Als dat zo is, dan mag ik je feliciteren want ik heb nog nooit een leerling gezien altijd alle benodigde spullen bij zich had, die altijd zijn/haar huiswerk heeft gemaakt, die een keurig opgeruimd bureau heeft  en die nooit naar spullen hoeft te zoeken.  Ik ben zelf vrij netjes, maar ook ben toch echt wel eens wat kwijt of zoals ik zelf liever zeg: “Ik heb  het voor langere tijd opgeborgen”. Helaas weet ik dan niet precies meer waar, vooral als het iets is wat ik al een tijdje geleden heb gemaakt of heb opgeborgen.

Snelle organisatiequiz 

We doen voor de zekerheid even een snelle organisatiequiz! Wel eerlijk beantwoorden, hè:-)

 1. Stop jij regelmatig 5 minuten of meer in het zoeken naar dingen die je nodig hebt voor je huiswerk?
 2. Is jouw bureau (bijna) leeg als je je huiswerk maakt?
 3. Is jouw kast keurig opgeruimd of is het een rampgebied?
 4. Heb je een agenda en houd je die ook goed bij?
 5. Verlies je vaak dingen?
 6. Neem je altijd voldoende tijd om op school te komen?
 7.  Hoe vaak zitten je sportspullen nog in de was als je ze weer nodig hebt?
 8. Hoe vaak merk je dat je je spullen wel meegenomen hebt náár school, maar niet mee terug!
 9. Heb je regelmatig het gevoel dat je wel een PDA (persoonlijke digitale assistent) zou kunnen gebruiken?
 10. Ruim je dagelijks alle losse spullen georganiseerd op in mappen?

Slecht nieuws en goed nieuws.


Als je nu merkt dat je toch niet zo georganiseerd bent als je dacht, dan komt nu het goede nieuws.
Organiseren kun je leren en in enkele weken kan jij van een complete sloddervos veranderen in iemand die alles op orde heeft en geen tijd verspilt aan het zoeken naar spullen.

Tip: jezelf organiseren wil niet zeggen dat je een of andere ordefreak moet worden, maar dat je geen tijd meer verspilt. Zo houd je meer tijd over voor de leuke dingen! 

Wat heb je nodig om georganiseerd door het leven te gaan?

 

Om jezelf te organiseren heb je dus geen PDA nodig en néé, ook niet je ouders! Je hebt ook geen computerprogramma of social media nodig, maar gewoon een paar basisspullen. De top 10!

 1. Vaste werkplek
 2. Agenda (ja, die ook!)
 3. Gekleurde mappen
 4. Tabbladen
 5. Bakjes waarin je kleine spullen legt, denk aan paperclips, elastiekjes, post-its etc.
 6. Leerkaartjes
 7. Plastic insteekhoezen
 8. Stapelbare brievenbakjes
 9. Boekenkastje of plank ( zet alles voor één vak overzichtelijk bij elkaar!)
 10. Prullenbak

Hoeveel tijd kun jíj besparen?

Misschien denk je na het lezen van deze blog: “Ja, ja, Brigitte, dat weet ik allemaal wel!”. Prima, MAAR DOE JE HET OOK! Wist je dat je 7 minuten nodig hebt om je hersenen volledig te laten focussen op je werk? En weet je dat je elke keer dat je wordt afgeleid door bijvoorbeeld je mobiel, losse briefjes, foto’s of social media(!) die 7 minuten wéér nodig hebt? En snap je dan ook dat je heel veel tijd kunt besparen als je jezelf organiseert?

Als je bijvoorbeeld 5x wordt afgeleid door je omgeving, dan zijn je hersenen in totaal dus 5 x 7 minuten = 35 minuten NIET  gefocust op je werk! Snap je dat hier heel veel leerwinst valt te behalen en dat je die tijd ook veel beter kunt besteden aan iets leuks?!

Ben je er nu van overtuigd dat georganiseerd door het leven gaan beslist voordelen voor je oplevert? Kijk eens kritisch om je heen, hoeveel afleiding heb jij in je kamer?

Kijk nog eens naar de tips en haal eruit wat jij zelf belangrijk vindt. Het gaat om jou. Doe die dingen dan ook consequent. Een goed begin is het halve werk zeggen ze, maar het is maar het hálve werk! Je hebt dus wel een beetje discipline nodig om je werkplek opgeruimd te houden.

Tip: om het jezelf gemakkelijker te maken, wacht je niet tot je kamer op een vuilnisstortplaats lijkt, maar ruim je dagelijks 5 tot 10 MINUTEN op. Zo heb jij niet alleen een opgeruimde kamer, maar ook een opgeruimd hoofd. En een blije moeder……!

Opruimchallenge

Misschien is dit een echte challenge voor je of misschien is het juist een makkie. Begin het schooljaar goed en zorg dat je al je spullen opgeruimd hebt en direct kunt pakken. Dat scheelt echt al veel tijd. Als je vervolgens niet meer door van alles en nog wat wordt afgeleid, win je nog veel meer tijd! Een weekje georganiseerd zijn, is niet zo moeilijk. Dat lukt iedereen nog wel. Goede voornemens en zo, maar hoe zit het over 6 of 8 weken?

Doe je mee?

Opruimchallenge: maak elke week een foto van je (hopelijk) opgeruimde kamer en maak er een collage van. Over 6 weken vraag ik je dan of je mij daarvan een foto wilt sturen. Degene die de challenge wint, krijgt van mij een leuk cadeautje.

Delen

Ken je iemand voor wie deze tips ook nuttig kunnen zijn? Deel dan het bericht en stuur het naar je vrienden. Hoe meer leerlingen ik kan helpen, hoe fijner dat zou zijn!

Loved this? Spread the word


Gerelateerde Artikelen

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
huiswerktips ebook

10 Gratis Huiswerksurvivaltips voor Beelddenkkids

Ontvangt regelmatig gratis tips voor minder huiswerkstress én het ebook met 10 huiswerksurvivaltips voor beelddenkkids VO.

>

10 Huiswerksurvivaltips voor Beelddenk Kids in het Voorgezet Onderwijs

10 huiswerksurvivaltips voor beelddenk kids