Zo Blijf Je Wel Geconcentreerd!

Zo Blijf Je Wel Geconcentreerd!

Brigitte Lebbink-Burmanjer

Droedelen: afleidingskiller XXL

Stel je de volgende situatie eens voor: je zit in de klas en je docent legt de belangrijkste leerstof van het hoofdstuk uit. Je weet dat er wat van op zou moeten steken, maar het lukt je maar niet datgene te doen wat je zou moeten doen, namelijk goed luisteren naar het verhaal.  Je kijkt om je heen en je ziet dat sommige leerlingen op een stuk papier allerlei krabbeltjes, lijntjes en vormpjes zetten. Oh, denk je, die zitten ook niet echt op te letten! Of juist wel……..? 

Afleiding
Je concentreren is een voorwaarde voor het snel en goed kunnen opnemen van informatie, maar juist bij het luisteren zijn we vaak afgeleid. Dit komt doordat we simpelweg te veel tijd over hebben om aan andere dingen te denken. De spreeksnelheid van je docent is namelijk een stuk lager dan jouw denksnelheid. Die ligt echt veel hoger!

Aandacht richten
Als je zelf een spreekbeurt houdt of een boek bespreekt, dan zie je misschien ook wel eens je klasgenoten krabbeltjes, lijnen of vormpjes in de kantlijn van hun schrift of op een papier tekenen. Die kleine tekeningen noemen we droedels of in het Engels: “doodles”.

Het kan zijn dat dit je ergert je en misschien vraag je zelfs om ermee op te houden en de aandacht op jou én jouw verhaal te richten in plaats van op die “nutteloze” tekeningetjes .

Dit is een begrijpelijke reactie, maar klopt het wel dat die droedelende klasgenoten niet op jou letten of luisteren ze juist béter naar je dan de klasgenoten die dat niet doen? Met andere woorden: is het maken van droedels dom of juist heel slim?

Droedelen: dom of juist heel slim?

Om die vraag te beantwoorden kijken we eerst nog even naar wat droedelen nu precies is.

Volgens Wikipedia is Droedelen (Engels doodle) “een vorm van schetsen/tekenen zonder duidelijk doel. Het zijn krabbels worden gemaakt vanuit het onderbewuste. Vaak zijn het eenvoudige tekeningen, soms groeien ze uit tot uitgebreide patronen”.

Wil jij kansen laten liggen?

Misschien denk jij dat droedelen niets voor jou is, want je denkt dat er niets mis met je concentratie en je haalt altijd goede cijfers. Dat kan best zo zijn, maar uit Amerikaans onderzoek blijkt dat leerlingen die droedelen niet alleen 29% beter in staat zijn om de informatie op te nemen, maar ook om die weer te reproduceren.
Met het maken van droedels kun je dus beter presteren met minder inspanning! Wil jij die kans laten liggen? 

Droedelen en je brein

Als je dit leest, kan ik me goed voorstellen dat je denkt, je vertelt me dit nu allemaal wel, maar hoe kan het eigenlijk dat die tekeningetjes dan zo’n groot effect kunnen hebben op je prestaties?

De verklaring voor dit effect is eigenlijk heel eenvoudig. Bij het tekenen van droedels zijn verschillende delen van je brein actief. Je zenuwcellen “vuren” en er worden allerlei verbinden gelegd die ervoor zorgen dat je informatie beter kunt opnemen en verwerken.

Concentratieboost

Droedelen zorgt voor extra hersenactiviteit, maar niet zoveel activiteit dat het je juist zou afleiden van je taak. Je hersenactiviteit is precies voldoende om al die onwillekeurige, afleidende gedachten te blokkeren en ervoor te zorgen dat je niet steeds afdwaalt.

Je hebt met het maken van die tekeningetjes op een effectieve en efficiënte manier de ruimte ‘opgevuld’.  Door dit te doen, heb je je concentratie een geweldige ‘boost’ gegeven.
Droedelen is echt een afleidingskiller XXL!

Oogjes, poppetjes, cirkels, vierkantjes, pijltjes en bloemetjes

Misschien ben je enthousiast geworden en wil je gaan droedelen, maar je weet niet hoe. Maak je geen zorgen: droedelen gaan eigenlijk ‘vanzelf’.  Je hoeft geen tekentalent te hebben of een creatief wonder op twee benen te zijn.Droedelen zijn gedachteloze tekeningetjes. Ze komen vanzelf in je op. Het kan dus van alles zijn. Het gaat niet om het resultaat, maar om het proces. 

Bellen
Misschien heb je zelfs al wel gedroedeld. Veel mensen doen dit namelijk ook als ze even met iemand bellen. De meest voorkomende droedels zijn:  oogjes, poppetjes, cirkels, vierkantjes, pijltjes en bloemetjes.

Voordelen

De voordelen van droedelen zijn, zoals je hebt gelezen, echt heel groot. Je kunt je aandacht beter richten, je hebt meer leerresultaat en je hoeft je daarvoor minder in te spannen.  Je verveelt je nooit meer. Elke les wordt op deze manier een feestje, maar dan zonder de kater achteraf!

Beter luisteren, beter weten en niet direct weer vergeten!

Omdat je brein geniet van een creatieve activiteit, zoals droedelen, beloont het jou daar weer voor in de vorm van goede meer aandacht en goede resultaten. Droedelen draagt dus bij aan beter luisteren, beter weten en niet direct weer alles vergeten!

Vind  je dit een nuttig artikel? Geef dan je reactie.  Dat kan direct hieronder. 

Loved this? Spread the word


Gerelateerde Artikelen

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
huiswerktips ebook

10 Gratis Huiswerksurvivaltips voor Beelddenkkids

Ontvangt regelmatig gratis tips voor minder huiswerkstress én het ebook met 10 huiswerksurvivaltips voor beelddenkkids VO.

>

10 Huiswerksurvivaltips voor Beelddenk Kids in het Voorgezet Onderwijs

10 huiswerksurvivaltips voor beelddenk kids