5 Concentratie- en Studietips voor Pubers

5 Concentratie- en Studietips voor Pubers

Brigitte Lebbink-Burmanjer

Concentreren kun je leren

Concentreren, huiswerk leren, proefwerken maken, het valt soms allemaal niet mee voor een puber, maar het belang van een goede concentratie wordt nog wel eens onderschat. Een gebrek aan concentratie zorgt er voor dat er een heleboel tijd verloren. Daarom heb ik 5 direct toepasbare concentratie-en studietips op een rij gezet om je zoon/dochter op weg te helpen.  Een puber denkt vaak dat hij goed bezig is geweest als hij een uur of langer achter zijn bureau hebt gezeten. Misschien denk jij dat als ouder ook wel, maar dan houd je jezelf eigenlijk gewoon voor de gek. Als er constant afleiding aanwezig is, dan is het leerrendement praktisch nihil.

Wist je bijvoorbeeld dat je puber 7 minuten nodig heeft om zijn hersenen volledig te focussen op zijn huiswerk?

Als hij* huiswerk gaat leren en hij laat zich 5x in een uur afleiden door Insta, Facebook, mobiel of wat dan ook, dan is hij  5×7 minuten= 35 minuten bezig bent geweest om zich te focussen op totaal onbelangrijke zaken als het gaat om leersucces. De effectieve leertijd is dan maar ongeveer 20 minuten. Met andere woorden je puber gebruikt slechts 1/3 van zijn tijd echt effectief. Door concentratiegebrek gaat er dus 2/3 van de leertijd gewoon verloren. Het gevolg is vaak een onvoldoende. Je puber gefrustreerd, jij gefrustreerd!
* hij of zij

Tijd is kostbaar, dus als die kostbare tijd omgezet wordt in echt effectieve leertijd, dan leert je puber niet alleen sneller, maar hij slaat de leerstof ook daadwerkelijk goed op in zijn hoofd !  Concentratie zorgt dus voor aanmerkelijk betere cijfers. Gelukkig kun je concentreren ook gewoon leren.

Hierbij 5 concentratie-en studietips die je puber helpen zijn doel te bereiken:

Studietip 1De juiste huiswerkplek

Sociale media

Concentratie vraagt om rust en stilte. Concentratie is nodig om het geheugen en het logisch denkvermogen goed te laten functioneren. Concentratie vraagt om een rustige studieplek.

Kijk dus eerst samen even kritisch naar de studiewerkplek van je puber. Waar maak hij zijn huiswerk? In dat in de huiskamer of in zijn eigen kamer? In de huiskamer is het misschien gezellig, maar leren met de tv op de achtergrond is echt een heel slecht idee. Huiswerk maken in de huiskamer kan wel, maar dan zonder afleidende apparaten en met jou als ouder op de achtergrond om een oogje in het zeil te houden op de huiswerkactiviteiten van je zoon/dochter.

Concentratie betekent ook leren zonder sociale media! Het brein móet gewoon reageren als er een piepje/berichtje binnen komt. Zelfs als je puber dat signaal probeert dat te negeren. Met social media op de achtergrond kan hij zich eenvoudigweg niet meer optimaal concentreren. Concentratie betekent: telefoon helemaal uit. Nog beter: laat de telefoon niet meenemen naar de kamer van je puber.

Computer en concentratie

Als je zoon/dochter het huiswerk gaat doen, dan is het soms nodig dat hij/zij daarbij een computer gebruikt. Laat hem/haar dan, net zoals bij de telefoon, alle piepjes of andere afleiders uitzetten.  Facebook, Instagram, Pinterest, Twitter of wat dan ook, zijn echt niet nodig voor het maken/leren van huiswerk. Het leidt alleen maar af en vermindert de concentratie. Denk nog maar even aan die 7 minuten die dan weer verloren gaan door afleiding? Heeft je puber de computer niet (meer) nodig, laat hem dan helemaal uitzetten. Dat bespaart ook nog eens een heleboel energie. Is hij direct dubbel goed bezig:-).

Inrichting van studieplek

Kijk samen eens even naar de inrichting van de studieplek. Is het bureau (een beetje) opgeruimd? Is er een goede bureaustoel? is er goed daglicht of een goede lamp? Is het niet te koud of juist te warm? Raampje open voor wat frisse lucht? Hersenen hebben echt zuurstof nodig om geconcentreerd te kunnen werken!

Rommel vermindert de concentratie

Lijkt de studieplek van je puber op een giga prullenbak? Liggen er kledingstukken her en der? Rommel om je heen vermindert de concentratie! Bovendien gaat er een heleboel leertijd verloren als je puber steeds van alles en nog wat moet zoeken. Tijd die hij ook zou kunnen besteden aan leukere dingen.

Studietip 2Stoorzenders uitschakelen

Geluiden en andere stoorzenders 

Is er veel geluid  binnen- of buitenshuis? Laat je puber dan met een koptelefoon werken.  Zo kan hij zich afsluiten voor allerlei hinderlijke geluiden. Het kan ook helpen als hij werkt met zachte achtergrondmuziek.

Als je even googelt op ‘Rustige Studiemuziek’, dan vind je een heleboel voorbeelden van muziek die de concentratie kan verhogen. Hieronder vind je een link naar muziek die ook geschikt om te leren, maar jullie kunnen natuurlijk ook even zelf zoeken op Youtube.
https://www.youtube.com/watch?v=JFpdGti-dC8

Leuk, gezellig? Nee, geconcentreerd!
Misschien denk je dat je muziek leuk moet vinden om je concentratie te verhogen. Studeermuziek hoeft niet leuk te zijn, het moet je helpen. Probeer het gewoon eens uit.

Huisgenoten

Als iedereen thuis is, dan wordt het vaak nog lastiger voor je puber om zich te concentreren.  Houd rekening met elkaar. Als iedereen steeds maar komt binnenlopen, dan is dat heel irritant als je puber net lekker geconcentreerd aan het werk is.

Niet storen!
Als je puber niet gestoord wilt worden, dan moet hij dat ook duidelijk kunnen maken. Laat hem bijvoorbeeld aan de buitenkant van de studieplek een vel papier hangen waarop hij schrijft dat hij even niet beschikbaar is. Als jij als ouder of een broertje/zusje dan toch tussendoor iets wilt weten, stel dan kort een vraag en blijf niet onnodig ‘hangen’.

Je puber kan er ook voor kiezen om (een deel van) van het huiswerk niet thuis te doen, maar onder begeleiding op school of in de bibliotheek. Daar zijn speciale, stille ruimtes waar geconcentreerd geleerd kan worden. Bovendien zijn daar veel meer leerlingen die dat doen. Als je puber ziet dat iemand anders ook met zijn/haar werk bezig is, dan doet je hij dat zelf ook weer gemakkelijker.

Stress verkleint het brein

Naast geluiden, social media en andere mensen kan er nog een stoorzender zijn en is je puber zelf! Als hij veel (huiswerk)stress heeft en gaat piekeren, dan kun hij zich ook niet meer concentreren. Stress zorgt er letterlijk voor dat het brein krimpt!  Wat het ook is, negatieve gedachten gaan je puber niet helpen. Wat wel kan helpen is dat hij die negatieve gedachten vervangt door meer positieve gedachten.

Wil je meer weten over de invloed van stress op het brein? Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie, vertelt je er alles over op zijn eigen humoristische en voor leken toegankelijke manier.

Piekertijd

Mocht je puber toch zijn piekergedachten niet de baas kunnen worden, dan kan het helpen als hij zichzelf 5 minuten ‘piekertijd’ geeft waarin hij al zijn gedachten kort opschrijft. Hij heeft dan zijn hoofd leeggemaakt, zodat hij zich kan concentreren op zijn werk.

Tip van Erik Scherder: ga bewegen! 

Laat je hersenen niet zitten!

 

Studietip 3 – To do lijstje

Maakt je puber zich druk over alles wat hij nog moet doen? Weet hij niet waarmee te beginnen? Maak samen ’s avonds een to do lijstje voor de volgende dag. Zo’n lijstje geeft overzicht en rust. Jullie kunnen een lijst op de computer maken, maar natuurlijk ook gewoon op papier. Tekenen kan ook!

Als je puber de hele dag moet onthouden wat er allemaal nog moet gebeuren, dan vermindert dat de concentratie, waardoor hij dingen domweg vergeet.  Als hij opschrijft wat hij moet doen, kan dit helpen om meer orde in het hoofd te krijgen. Hij krijgt een duidelijk overzicht en kan zo ook beter inschatten hoeveel tijd hij eraan kwijt is.

Ook als je puber wél weet wat hij allemaal nog moet doen, is het handig om een to do lijstje te maken. Niets is motiverender en rustgevender dan direct taken afvinken.  Rust in het hoofd zorgt weer voor meer concentratie, zodat alle andere taken ook nog binnen de geplande tijd kunnen worden gedaan.

Studietip 4 – Stappenplan taakaanpak

Als het moeilijk voor je puber is om aan een taak te beginnen, dan is het vaak een grote of vervelende taak voor hem.  Meestal heeft je puber dan weinig zin om eraan te beginnen en het is erg moeilijk voor hem zich op zo’n taak te concentreren. Verdeel daarom samen een grote taak in kleine, behapbare stappen.

Je kunt hiervoor het onderstaande stappenplan gebruiken:

Stap 1: Kies een taak, waarbij je puber het lastig vindt om eraan te beginnen.

Stap 2: Maak een lijstje van de verschillende onderdelen van de taak.

Stap 3: Zet elke stap apart op een to do lijst.

Stap 4: Doe niet alles tegelijkertijd! Kies één ding, maak dat af en streep het van je lijst.

Stap 5: Beloon je puber als het is gelukt. Een kleine beloning geeft een grote motivatieboost! 

 Studietip 5 – Gebruik een potlood of pen bij het lezen

Als je puber een potlood of pen gebruikt tijdens het lezen kunnen de ogen gemakkelijker in een vloeiende beweging over de zinnen gaan.

Waarschijnlijk las hij vroeger in groep 3 of 4 met zijn vinger erbij. Dat moest hij misschien in hogere groepen afleren, maar het is juist goed om de ogen te ondersteunen bij het lezen. Zo springt je puber minder vaak terug naar het begin van de regel.

Terugspringen kost een heleboel tijd en ook concentratie. Door met een potlood of pen erbij te lezen, kun je zoon/dochter zich niet alleen beter concentreren op wat er staat, maar hij/zij begrijpt het dan ook beter en bovendien kost het dan ook nog eens minder tijd.

 

Ooggeleiding zorgt voor meer concentratie

De concentratietijd van je puber

Om goed in te kunnen schatten hoeveel tijd je zoon/dochter nodig heeft voor het huiswerk, moet hij/zij eerst weten wat zijn/haar concentratietijd is. Houd samen eens een week bij wat haalbare tijden zijn voor je puber om achter elkaar door te werken en zich goed te blijven concentreren. Is dat 20 minuten, 30 minuten of misschien nog iets langer? Het maakt niet uit hoelang het is, maar het is wél belangrijk dat hij/zij daarin een ritme vindt. Als je zoon/dochter merkt dat hij/zij zich niet meer goed kan concentreren, dan houd hij/zij een korte pauze van 5 tot maximaal 10 minuten.

Bonustip concentratie!

Kauwgom kauwen verhoogt de concentratie! Heeft je puber gelijk een mooi excuus:-)

Vind je dit een waardevol artikel, deel het dan op social media.

Loved this? Spread the word


Gerelateerde Artikelen

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
huiswerktips ebook

10 Gratis Huiswerksurvivaltips voor Beelddenkkids

Ontvangt regelmatig gratis tips voor minder huiswerkstress én het ebook met 10 huiswerksurvivaltips voor beelddenkkids VO.

>

10 Huiswerksurvivaltips voor Beelddenk Kids in het Voorgezet Onderwijs

10 huiswerksurvivaltips voor beelddenk kids