De 10 beste bewaarde breingeheimen!
Hersenen zijn hot. We komen steeds meer te weten over het brein. Je hersenen zijn het meest wonderlijke en ingewikkelde deel van je lichaam. Je kunt er mee denken en leren en ze regelen eigenlijk alles wat er in je lijf gebeurt.
Wat heb je er eigenlijk aan om te weten hoe je brein werkt?
Uit veel wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat het leren veel sneller en gemakkelijker gaat als je weet hoe je brein werkt. Het lijkt allemaal vanzelf te gaan, maar leren is een ingewikkeld proces. Je moet eerst begrijpen wat je leest en daarna moet je die lesstof ook opslaan in je hoofd. Je moet de lesstof ‘saven’. Vergelijk het maar met een computer. Als je een document niet opslaat en je zet de computer uit, dan is het uit het werkgeheugen en ben je het document kwijt.
Bij jou vindt een vergelijkbaar proces plaats. Als je de lesstof niet goed opslaat in je brein, dan ben je dezelfde dag al ongeveer 40% vergeten. Na één dag is dat al wel 70%. Dat is niet zo mooi als je dan een toets hebt! Als je de lesstof wel goed hebt opgeslagen, ligt er nog een andere uitdaging voor je. Je moet de lesstof ook weer snel kunnen terugvinden in je hoofd.
Leren gaat dus niet vanzelf, maar als je deze breingeheimen kent, wordt het al een stuk gemakkelijker!
De top 10
-
Lezen van een beeldscherm is niet slim. Als je leest vanaf je beeldscherm, dan ben je ongeveer 30% minder productief.
-
Multitasking is een sprookje. Niemand kan goed multitasken. Ook vrouwen en meisjes niet. Als je probeert om meer dingen tegelijkertijd te doen, dan word je echt minder slim.
-
Een opgeruimd bureau en een opgeruimde werkomgeving zorgen ervoor dat je minder snel wordt afgeleid. Je kunt dan dus beter leren. Een beetje rommelige omgeving is weer wat prettiger als je je rechterhersenhelft aan het werk moet zetten, bijvoorbeeld als je leuke ideeën voor een feestje wilt verzinnen.
-
Wist je dat mensen zich minder lang kunnen concentreren dan een goudvis? Een goudvis kan zich 9 seconden concentreren en een mens maar 8 seconden! We hebben het dan over ‘pure’concentratie. Dat wil zeggen dat er geen enkele afleidende gedachte in je opkomt.
-
Nu we het toch over concentratie hebben. Als je leert, kun je je het beste concentreren in het begin en aan het einde. In de tijd ertussen zakt je concentratie weg. Die tijd besteed je dus niet optimaal. Ga dus in die tijd niet iets leren wat heel belangrijk is om te onthouden. Je kunt je brein wel een beetje foppen door tijdig pauzes te nemen. De tijd na de pauze is voor je brein een nieuw ‘begin’.
-
Nog een concentratiegeheim: je concentratie is per dag verschillend. Op sommige dagen kun je zo een half uur geconcentreerd leren, zonder dat je het in de gaten hebt. Op andere dagen denk je dus al na 8 seconden aan andere dingen… Als je de nacht ervoor slecht hebt geslapen, dan kun je je pauzetijd misschien beter gebruiken voor een ‘powernap’. Ga voor het tijdstip voor het nemen van pauzes niet alleen af op de klok, maar ook op je gevoel.
-
Je brein is maakbaar. Je kunt het trainen. Als je geen zin hebt om te leren, dan kun je natuurlijk besluiten om het maar niet te doen, maar dat is om verschillende redenen niet zo handig. Het voorste deel van je brein heeft te maken met keuzes maken. Dat deel van je brein is nog in ontwikkeling. Dat maakt doorzetten en keuzes maken moeilijk voor je.
-
Maar… als je NIET TOEGEEFT dan gaat het de volgende keer al wat gemakkelijker. Je legt dan eigenlijk een soort ‘paadje’ aan in je brein. De eerste keer kost het best veel moeite om zo’n paadje te maken, maar als je de volgende keer weer dezelfde keuze maakt, dan neem je weer hetzelfde ‘pad’ in je brein. Hoe vaker je over dit ‘pad’ loopt, hoe breder het wordt. Op het laatst kost het je geen enkele moeite meer om de juiste weg te nemen en misschien loop je er zelfs wel met plezier overheen. Doorzetten loont!
-
Nieuwe lesstof leren is niet gemakkelijk, maar wanneer je eenmaal iets hebt geleerd, wordt de activiteit in je hersenen Ze hebben de lesstof opgeslagen in dat deel van je hersenen dat het langetermijngeheugen heet. Hierin kun je oneindig veel opslaan. Jouw ‘harde schrijf’ raakt dus nooit vol en nog een bijkomende voordeel, je ‘harde schijf’ kan ook niet crashen! Als de lesstof eenmaal in je langetermijngeheugen is opgeslagen, heeft je brein weer energie om nieuwe dingen te leren.
-
Het volgende geheim kent bijna niemand en het klinkt ook een beetje gek, maar het werkt echt.Je kunt de lesstof beter onthouden als je na het leren je ogen 30 seconden van links naar rechts en van rechts naar links beweegt. Dit komt omdat de linker- en je rechterhersenhelft dan beter samenwerken.
Bonustip van deze week
ALS JE SNELLER LEERT LEZEN, DAN NEEMT JE CONCENTRATIE TOE EN BEGRIJP JE NIET MINDER, MAAR JUIST MEER!
Hoe je dat doet, kun je leren in mijn training Snellezen.