Succes is een recept en dit zijn de ingrediënten!

We leven in een wereld die jou voortdurend in de gelegenheid stelt om direct succes te boeken. Met Instagram en Facebook kun je foto’s laten zien die jou direct likes opleveren. Op YouTube kun je allerlei leuke filmpjes zetten die jou direct volgers opleveren en ook met WhatsApp kun je foto’s of berichtjes sturen waarmee je leuke smileys scoort bij je je vrienden en familie.   

Aandacht gaat sneller naar emoties dan naar taken

Tussen al die afleiding door ga je dan ook nog gewoon naar school. En na die tijd heb je dan ook nog huiswerk waarvoor je je aandacht nodig hebt. Maar helaas voor jou, ook als je van plan bent om vandaag écht al je werk te leren en te maken, geeft je brein liever aandacht aan je emoties in plaats van aan je taken. Dat kunnen positieve emoties zijn zoals enthousiasme en plezier, maar ook negatieve emoties zoals onrust, angst of stress. En dat vaak zonder dat je je ervan bewust bent. Voor je brein maakt dat allemaal niets uit: emoties zijn emoties, maar …… voor je schoolresultaten maakt het natuurlijk wel uit of je negatieve of positieve emoties hebt. Stress en schoolsucces zijn beslist géén kameraden!

De selffulfilling prophecy: wat je denkt, dat gebeurt!

Misschien herken je dit wel. Dat het op school of in je dagelijkse leven niet altijd gaat zoals jij graag zou willen.  Maar … als je denkt, dit lukt me niet of dit kan ik niet, dan is dat ook zo. Je brein snapt het woordjes NIET eigenlijk niet zo goed. Als je er vertrouwen in hebt dat het wel gaat lukken, dan is dat ook echt zo. In het Engels is daar een mooie uitdrukking voor: de “self fulfilling prophecy”. Dit betekent zoiets als: de verwachting die je van iets hebt, wordt ook je resultaat. En als dan iets niet zo goed is gelukt, ga je je vaak ook nog een beetje het slachtoffer voelen. Je denkt dan bijvoorbeeld dat je docent jou altijd moet hebben of dat het je toch nooit lukt om al die woordjes op tijd te leren of die moeilijk wiskundeopgaven te maken. Dat kan iedereen gebeuren, maar klagen of excuses zoeken helpen je helaas niet. Ook als je lijdt aan de “afwachtziekte”, dan gaat er niet veel veranderen!

De belangrijkste ingrediënten voor succes

De belangrijkste ingrediënten voor succes zijn  “bereid zijn” en “de kracht van het denken”.  Je moet bereid zijn om je aandacht te richten op je schoolwerk. Dat betekent beslist niet dat je daarnaast geen “me-time” meer zou kunnen hebben, maar je moet er soms wel (even) iets voor laten. Je huiswerk maken met je telefoon of computer in de buurt is bijvoorbeeld geen goed idee. Die kun je dus maar beter even niet meenemen naar je kamer. En als je de computer nodig hebt om je werkt te maken of te leren, zet dan alle “piepjes” even uit! Elk piepje zorgt er namelijk voor dat jij weer bent afgeleid en dan duurt het weer een tijdje voordat je echt geconcentreerd verder kunt werken.

Het recept voor krachtig denken

Zou het niet geweldig zijn als je een lege plek zou hebben in je kamer, waar je, net zoals Harry Potter, zwaaiend met je toverstaf een spreuk kon zeggen en hupsakee, wat je hebt gezegd is al uitgekomen? Zo werkt het helaas niet en ik kan je ook niet leren toveren, maar ik kan je wel helpen om je je eigen denkkracht te leren gebruiken. Wat je denkt, dat gebeurt ook. Zie jezelf dus niet als slachtoffer, maar als iemand die zijn of haar eigen gedachten bepaalt. Zie het als een recept voor het eten. Iedereen kan een lekkere taart bakken als je het juiste recept volgt. Je hoeft alleen maar de goede ingrediënten in de juiste volgorde op de in de vorm te doen en je resultaat is een lekkere appeltaart. Je krijgt geen broodjes, cake of  pudding , je krijgt altijd dat wat je verwacht te krijgen, namelijk een appeltaart. Natuurlijk heb je in het begin een kookboek nodig, maar na een tijdje weet je alles precies uit je hoofd. Zo is het met leren precies hetzelfde. Als je het goede recept volgt, dan krijg je wat je wilt: geen huiswerkstress, maar huiswerksucces.

De sleutel om tegenslagen te overwinnen

Soms lijkt het heel eenvoudig om succes te hebben. Je zet een leuk filmpje op Youtube en hup, je krijgt een heleboel volgers. Zo werkt het echt niet. Als iemand succes heeft, was dat bijna nooit gemakkelijk was. Er ging een heleboel (denk)werk aan vooraf. Als dat niet zo was, dan deed iedereen dat. Maar waarom lukt het de één wel en de ander niet? De sleutel om tegenslagen te overwinnen en succes te hebben is om een paar basisfouten te vermijden.

Don’t do this at home!

Wat moet je niet doen en wat juist wel? Hieronder 3 basisfouten die je misschien herkent, maar waarvoor jij vanaf nu een oplossing hebt!

  1. Denken dat je niet overal goed in kunt zijn: bijvoorbeeld in talen én in wiskundige vakken.
  2. Denken dat het een volgende keer ook weer mis gaat, omdat het de keer daarvoor zo was en de keer daarvoor. Kortom je blijft denken dat het je niet gaat lukken. Er is echt geen enkel verband tussen je vorige resultaten en je resultaten de toekomst. Als je daarin blijft geloven, dan zou je nooit ergens beter in kunnen worden. Dat is echt onzin!
  3. De laatste fout is dat je vergeet wat er allemaal al gelukt is. Toen je werd geboren, kon je alleen maar huilen en je luier een paar keer per dag vullen:). Je hebt leren kruipen, lopen, praten, fietsen, zwemmen, lezen, rekenen en nog veel meer.

Zo los je het op!

Gebruik je denkkracht. Toen je leerde lopen, ben je vast heel vaak op je achterste belandt, maar dat was voor jou echt geen enkele reden om de rest van je leven maar te blijven kruipen. Je huilde misschien eventjes, maar daarna stond je weer op en je bleef het proberen tot je het kon.  Je dacht echt niet dat het je nóóit zou gaan lukken, omdat je daarvoor een flink aantal keren was gevallen. Er was dus geen enkel verband tussen het verleden en de toekomst!

Wil je echt huiswerksucces hebben?

Wil je echt succes hebben met het maken en leren van je huiswerk? Zie huiswerksucces dan als een recept. Motivatie is mooi, maar het is vaak niet genoeg en als je een aantal keren geen succes hebt met een vak, dan neemt je motivatie vaak ook in een rap tempo af. Motivatie alléén is geen garantie dat je je doelen bereikt, want motivatie heeft te maken met je gevoel en dat gevoel kan veranderen door stress of de omstandigheden. Volg je “recept”, dan lukt het je wél. Is dat eenvoudig? Nee, dat is het niet, maar je kunt leren om “nee” te zeggen tegen stress en afleiding. Denk aan het bakken van je “huiswerktaart”. Om schoolsucces te hebben, heb je een strategie nodig, een “recept” en ik wil je graag daarbij helpen.

Wat zou jij graag willen?

Misschien gaat alles goed en dat is natuurlijk ontzettend fijn, maar als je nog ergens mee worstelt, dan wil ik je daar graag mee helpen. Om dat zo goed te doen, is het belangrijk voor mij om te weten waar jij mee geholpen zou zijn. Over welk onderwerp zou jij iets willen lezen op mijn site of over welk onderwerp zou je misschien een video willen zien? Laat het me weten en dan bespreek ik binnenkort jouw vraag!

Ken jij iemand die ook wel wat hulp zou kunnen gebruiken bij zijn of haar huiswerk?

Deel dan je bericht en stuur het naar je vrienden. Hoe meer leerlingen weten hoe ze het beste hun huiswerk kunnen aanpakken, hoe fijner dat zou zijn!