Hoe een tomaat jou kan helpen bij het studeren

0  Reacties

Hoe een tomaat jou kan helpen bij het studeren

Erwin Lebbink

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” overlay_color=”” overlay_opacity=”0.5″ video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”” padding_bottom=”” padding_left=”” padding_right=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” center_content=”no” last=”no” min_height=”” hover_type=”none” link=””][fusion_text]

Enkele weken geleden vroeg een leerling uit 3 havo mij hoe lang je eigenlijk per dag moet leren, want ze leerde wel drie uur op een dag en toch haalde ze vaak nog onvoldoendes. Ik antwoordde haar dat het eigenlijk niet zo belangrijk is hoe lang ze per dag leerde, maar vooral hoe lang ze achter elkáár leerde.

Sommige leerlingen, misschien ben jij er daar ook één van, zijn heel ijverig. Ze komen thuis en gaan direct hun huiswerk leren en maken. Ze zien dat ze volgende week vier proefwerken hebben, misschien toch iets beter moeten plannen, maar ze besluiten ervoor te gaan. Ze maken snel nog even een inschatting hoeveel tijd het zal gaan kosten om hun huiswerk te doen en ook nog de proefwerken te leren. Alles bij elkaar blijkt dat nog aardig wat tijd te gaan kosten. Tijd die er eigenlijk niet meer is, maar niet getreurd, je máákt gewoon tijd. Een week telt tenslotte 168 uur, daar gaan dan nog wel een aantal uren vanaf om te slapen, maar er blijft genoeg tijd over. Je kunt toch gemakkelijk drie of vier uur achter elkaar leren, denken ze ….
Helaas, dit is niet efficiënt en effectief. Je brein blijkt namelijk veel beter de leerstof op te kunnen nemen, als je binnen je werktijd regelmatig een pauze houdt.

Wat is regelmatig pauze houden?
De één kan wat langer geconcentreerd werken dat de ander, maar het is belangrijk dat je niet langer dan 45 minuten achter elkaar werkt.  Daarom duren je lessen ook ongeveer drie kwartier.  Je vraagt je misschien af waarom dat nu zo belangrijk is. Uit allerlei wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat je brein beter functioneert als je niet te lang achter elkaar werkt en regelmatig tussendoor pauzes houdt. Als je graag wilt weten hoe lang jouw spanningsboog is, dan kun je dat gewoon eens een week voor jezelf uitproberen. Let maar eens op de volgende signalen: hoe lang duurt het voordat je voor je uit gaan staren of dat je op de vogeltjes buiten gaat letten?  Of misschien begin je wel regelmatig te geeuwen? Misschien kun jij maar leerblokjes maken van 30 minuten. Dat is helemaal niet erg. Misschien kun je het leerblokje op den duur nog wat oprekken, maar dat is niet per se noodzakelijk. Wat wel noodzakelijk is, is dat je je ook aan deze leerblokjes houdt. Als je dat niet doet, dan gaat vooral je rechterhersenhelft flink protesteren. Protesten vanuit je rechterhersenhelft die genegeerd worden, zorgen er altijd voor dat die hersenhelft zichzelf gaat vermaken. Het gevolg daarvan  is dat je concentratie in een rap tempo afneemt met alle gevolgen van dien.

Hoe lang moet je pauze houden?
Als je 30 tot 45 minuten hebt gewerkt, is het belangrijk om 5 tot 10 minuten pauze te houden. Dat wil zeggen pauze houden voor je brein. Je moet even tot rust komen. Misschien denk je nu dat je in die 10 minuten nog wel even kunt gamen, instagrammen, facebooken of iets dergelijks, maar deze activiteiten zijn géén pauze voor je brein. Integendeel zelfs, ze kosten veel energie! Bij  ‘pauze houden’ moet je vooral denken aan beweging. Dat kan van alles zijn: even een stukje lopen, los gaan op je favoriete muziek of de trap een aantal keer op en af rennen. Met dit soort activiteiten verhoog je direct het zuurstofgehalte in je lijf en hoofd. En raad eens, wat heeft je brein nodig om geconcentreerd te leren? Juist, zuurstof! Als je drie keer een pauze hebt gehouden van 5 tot 10 minuten en je moet nog verder leren, dan neem je daarna een grotere pauze van ongeveer 15 tot 20 minuten, zodat je weer helemaal fris en fruitig bent.

Hoe een tomaat ervoor zorgt dat je beter leert!
Als je voor je gevoel lekker bezig bent, dan voel je misschien helemaal nog niet de behoefte om te pauzeren. Ik moet eerlijk toegeven dat ik ook jarenlang heb gedacht dat ik tussendoor nauwelijks een pauze nodig had, maar inmiddels weet ik beter en ik wil jou nu graag helpen om de fouten die ik heb gemaakt bij het leren, te voorkomen.
Eén van de dingen die je kunt doen om te zorgen dat je tijdig stopt met je werk, is simpelweg jezelf een reminder geven, zodat je erop tijd aan wordt herinnerd dat het nu toch echt even tijd is voor iets anders. En weet je wat daarbij een geweldig hulpmiddel is: de Pomodorotechniek. Dit is de techniek van de tomaat! Nu denk je misschien: “Huh, een tomaat! Het gaat natuurlijk niet over de groente, maar de naam is ontstaan, doordat de bedenker van deze techniek, Francesco Cirillo, een kookwekker gebruikte in de vorm van een tomaat om zijn tijd in stukjes te hakken.

Hoe gaat het dan precies in zijn werk?
Het is eigenlijk heel eenvoudig. Voordat je  begint met je huiswerk, maak je een inschatting van het aantal leerblokjes dat je nodig denkt te hebben. Dan begin je en je zet een eierwekker op 30 of 45 minuten. Het is belangrijk dat je je in die tijd door niets en niemand laat afleiden. Vooral niet door jezelf!  Als na die 30-45  minuten de wekker gaat, dan is het dus tijd voor je pauze. Die neem je altijd, ook als je denkt dat je toch gewoon nog wel even door kunt gaan. Om geconcentreerd te kunnen blijven werken, moet je je energie goed verdelen over de tijd die je huiswerk in beslag neemt. Negeer je het pauzesignaal, dan neemt je concentratie gegarandeerd af. Vaak zonder dat je dit zelf in de gaten hebt. Je merkt dat dan pas als je dat proefwerk krijgt en je de antwoorden eigenlijk niet meer weet. Het resultaat is dan die onvoldoende en dat is dus heel jammer en ook helemaal niet nodig! Ik zet alles zo nog even voor je op een rijtje, zodat je direct aan de slag kunt met deze techniek.

Kies je voor tijdperk “Kruik” of voor een app?
Je kunt voor de Pomodorotechniek dus een gewone, ouderwetse eierwekker gebruiken, daar is helemaal niet mis mee, maar we leven natuurlijk niet meer in het Tijdperk Kruik. Als je een smartphone hebt, dan kun je, als je dat liever wilt, ook een app gebruiken. Je kunt een app downloaden in de App Store of even bij Google kijken. Deze Pomodoro-apps zijn vrijwel allemaal gratis. 

 

TOT SLOT: ALLE TIPS DIE JOU LEIDEN NAAR HUISWERKSUCCES OP EEN RIJTJE! 

  1. Warm je brein vast op voor de taken die gaan komen. Als je erover na gaat denken wat je moet gaan doen, dan wordt je brein alvast ‘voorgeprogrammeerd’.
  2. Plan de huiswerktaak die jij wilt doen tijdig in, zodat je weet hoeveel tijd je dit gaat kosten.
  3. Concentreer je voor 100% op je taak.
  4. Focus op één taak tegelijkertijd.
  5. Neem elke 30 tot 45 minuten een korte pauze.
  6. Gebruik de Pomodorotechniek als reminder.
  7. Als de timer gaat, geef je jezelf een korte pauze van 5 tot maximaal 10 minuten.
  8. Na drie ‘Pomodoros’ neem je een langere pauze van 15 tot 20 minuten.
  9. Schrijf na een leerblokje even op wat je hebt geleerd, zo maak je ongemerkt al aantekeningen die je later nog weer verder kunt uitwerken.
  10. De leukste stap: beloon jezelf voor al het werk dat je hebt gedaan met een portie extra ‘me-time’!

 

[/fusion_text][fusion_button link=”https://www.eigenwijsleren.nl/contact” title=”” target=”_self” alignment=”” modal=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” color=”default” button_gradient_top_color=”” button_gradient_bottom_color=”” button_gradient_top_color_hover=”” button_gradient_bottom_color_hover=”” accent_color=”” accent_hover_color=”” type=”” bevel_color=”” border_width=”” size=”” stretch=”default” shape=”” icon=”” icon_position=”left” icon_divider=”no” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]Ja, ik ontvang graag vrijblijvend informatie[/fusion_button][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Loved this? Spread the word


Gerelateerde Artikelen

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
huiswerktips ebook

10 Gratis Huiswerksurvivaltips voor Beelddenkkids

Ontvangt regelmatig gratis tips voor minder huiswerkstress én het ebook met 10 huiswerksurvivaltips voor beelddenkkids VO.

>

10 Huiswerksurvivaltips voor Beelddenk Kids in het Voorgezet Onderwijs

10 huiswerksurvivaltips voor beelddenk kids